Soms is de ‘ene methode’ beter en soms ‘de andere’. Vaak gaat het niet zozeer om de specifieke methode, als er maar een methode wordt gevolgd, zodat er focus is.
Ik heb meer dan 15 jaar met de Rockefeller Habits methode gewerkt van Verne Harnish en ben nog steeds een grote fan en gebruiker.
Nog maar recent kwam ik een ‘oude bekende’ tegen. 20 jaar geleden, toen ik nog als Register Accountant bij Arthur Andersen werkte, was Paul Joore een collega.
Paul heeft met zijn team de afgelopen 5 jaar hard gewerkt aan de RouteICR groeimethode. Een prachtig platform dat staat voor constante verbetering als leidraad voor succes.
Achter 5 groeicircels zitten 33 doelstellingen (objectives) en dat valt uiteen in 100 onderdelen waar door een zelfscore (pijnlijk) duidelijk wat de onderdelen zijn waar je als MKB-Bedrijf het beste op kunt focussen om zo groot mogelijke stappen te nemen in je groei.
Na grondige analyse was mijn oordeel: “Alles wat er staat is waar, maar zou een ondernemer dit allemaal ook kunnen opzetten en gebruiken?”.
Ik denk dat het gebruik en onderhoud zeker door een MKB bedrijf zelf gedaan kan worden. Voor de opzet ben ik van mening dat een externe stem beter in staat is om de CEO/Eigenaar en Management Team te uit te dagen en tot een beter startpunt te komen.
Ik ben zo enthousiast geworden over deze methode dat ik nu gecertificeerd RouteICR coach ben en ook zo Impact heb heb op het succes van MKB ondernemers die deze methode volgen.
Ook voor de RouteICR methode geldt dat de kernwaarden een centrale rol spelen, iets dat heel dicht bij mij ligt en waar ik het absoluut mee eens ben!

5 groeicircels met 33 doelstellingen en 100 onderdelen voor het succesvol realiseren van team doelen
Dit zijn de 5 groeicircels van de RouteICR methode die MKB ondernemers helpen om succesvol te zijn:
Meerjarenplan
Dagelijkse Business
Meten is weten
Compliance
Zorg
Hoe kan ik helpen?
Doelen platslaan
Jaardoelstellingen zijn er vaak wel, al zijn ze meestal lastig om te zetten naar tastbare doelen (zoals 30% meer omzet). Het platslaan van jaardoelen naar kwartaaldoelen en de groepjes coachen deze om te zetten in weekdoelen vergroten de kans van succesvol realiseren van de doelen.
Overleg ritme coachens
Mijn ervaring is dat overleg ritme is een hele belangrijke peiler is voor succes. Het is echter ook een onderdeel dat snel in 'een sleur komt', wanneer niet goed gecoached.
Heel krachtig is gebleken wanneer iedereen in het team elke dag in 2 minuten deelt: Wat zijn je 2 belangrijkste prioriteiten van de dag; Waar loop je in vast en; Hoe voel je je.
Team functioneren
Vaak bestaat een team uit mensen vanuit verschillende organisatie onderdelen. Hoe werkt het team samen? Wie loopt de kantjes eraf? (en waarom)
Rapportage monitoring
Rapporteren is het eerste dat mensen lijken te willen 'vergeten'. Dat komt ook vaak goed uit voor mensen, en dat is dus precies waarom hier een elegant proces voor nodig is.
Een overschatting van mijzelf is zeker geweest dat ik mensen op nieuwe manieren kon laten werken, terwijl ze het tot nu toe ‘altijd gedaan hebben zoals het ging’, en om die reden niet of nauwelijks verandering laten zien.
Het niet nakomen van afspraken in een team is dramatisch voor het eindresultaat. Maar ja, wanneer iemand dat in zijn gewone werk ook regelmatig doet en daar niet op aangesproken wordt, hoe ga je dat dan veranderen?
Een externe persoon, niet gehinderd door ingesleten gewoontes of zelfs ‘rechten’ (het recht om je afspraken niet na te komen bijvoorbeeld) kan net het verschil maken tussen het wel of niet halen van de bedrijfsdoelstellingen!
Laat mij die externe stem zijn die helpt om jouw doelen te realiseren!